2011. június 21., kedd

Regélő kövek

"ha a kövek mesélni tudnának".. sokszor hallottam már ezt, s bármerre jársz is a világban, egy-egy fontos múltbéli esemény színterén, néha te is elgondolkozhatsz azon, "igen, jó is lenne tudni mi is történt valójában ezen a helyen x évvel ezelőtt".
Na dehát a történelem nem "visszatekerhetős műsor" ahogy reklámozzák a TV-ben az újabbnál újabb szolgáltatók... A régmúltat csak az elbeszélésekből, és lejegyzésekből ismerhetjük meg. És mi van akkor, ha épp rossz szemszögből látunk egy eseményt? Sosem tudjuk meg, mi az igazság, vagy a helyes verzió. Ez egy kicsit igazságtalan.. Szívesen megnézném, hogyan harcoltak magyarjaink a törökök ellen vívott várháborúk idején. (Akkor igazán érezték még az emberek azt hogy "magyar vagyok", megvolt az öntudat bennük. Ma ezt már egyre kevesebb helyen látni...)
Milyen lehetett egy igazi, királyi trónterem, vagy dolgozószoba? Persze elbeszélések, festmények alapján ezt mind tudhatjuk, viszont sosem élhettük át, így csak halvány elképzelésünk lehet arról a mérhetetlen pompáról ami ezekben az időkben a kastélyokban megvolt. 
Azt hiszem, ha kaphatnék 3 napot az életben, amikor visszautazhatnék és megnézhetnék három különböző helyet a saját szememmel, a következőek lennének:
az első bizonyosan Napóleon császársága idején Versailles, és Párizs. Szerintem lenyűgöző ez az ember, szerettem volna a saját szememmel látni, hogyan ötli ki a sikeresebbnél sikeresebb hadjáratok terveit (a végsőt leszámítva...), hogyan viselkedik a  körülötte lévőkkel. Számtalan könyvet elolvastam már, mégsem ugyanolyan ez, mintha magam élném át.
A második hely, ahová elmennék, a 15-16. századi Itália, talán Firenze vagy Siena. Annyira lenyűgözőek ezek a kis olasz városkák is Toszkánában. (:  A szűk kis utcák, boltívek, a szorosan egymás mellé épült házak. Firenzében szívesen járnék a Mediciek fénykorában, megnézném hogyan éltek.
A harmadik hely kiválasztása nehéz. Egyrészt vágyom az ókori Egyiptomba, a mesésnek képzelt fáraók életét közelről látni; másrészt vágyom Írországba is, a középkori várak világába, a lovagi kultúra idejébe. (:
Ugye, hogy nem is egyszerű kiválasztani három helyet és időt? Kár, hogy ilyen lehetőségünk nem akad az életben. Én biztosan élnék vele.

Hiszem azt, hogy a világon sok hely van, ahová lelkünktől fogva kötődünk. Ha eljutunk egy-egy ilyen helyre, ahol még azelőtt sosem voltunk, de beugrik az a furcsa gondolat "itt már jártam korábban. de mégsem ebben az életben..". Deja vu... (:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése